A hegesztés különálló fém alkatrészek összeerősítése oldhatatlan kötéssel. Hegesztéskor az alkatrészek összekötésére a fémek atomjait összetartó erőket használnak fel, ezt a kötésmódot kohéziós kötésnek nevezik. A kohéziós kapcsolatot úgy hozzák létre, hogy a hegesztés helyén az alkatrészek anyagát vékony rétegben megolvasztják, vagy az alapanyaghoz hasonló kémiai összetételű töltőanyag beolvasztásával kapcsolják össze őket. Egyik legelterjedtebb módja a villamos ívhegesztés, lássuk most ezt kicsit részletesebben!

Az elektromos ívhegesztés a plazmakisülés hőhatását hasznosítja. A plazma hőmérsékletét és erősségét az elektronsűrűség és mennyiség határozza meg, amely a modern hegesztőgépekben beállítható. Az ívhegesztés első kidolgozója Benardos volt 1885-ben, ő még egyenáramot és szénpálcát használt, mára viszont csaknem kizárólagosan a Slavianoff-féle eljárás terjedt el, amiben elektródként fémpálcát, illetve az egyenáram mellett akár váltóáramot is használhatnak. A hegesztőpálca és a munkadarab összeérintésével lehet ívet húzni, aminek hőhatása mind a munkadarab szélét, mind a hegesztőpálcát megolvasztja, és e kettő olvadéka szolgál a varrat feltöltésére.

A modern hegesztőgépek már védőgázas hegesztést is lehetővé tesznek. A védőgáz feladata az oxigén és a nitrogén kiszorítása a hegesztés közvetlen közeléből. A védőgázas hegesztést a kötések jó minősége, a keskeny hőhatásövezet és a minimális elhúzódás jellemzi. A védőgázas módszerrel ötvözetlen, gyengén és erősen ötvözött acélok, könnyű- és színesfémek és ötvözetek egyaránt jól hegeszthetőek. A legelterjedtebb védőgázok az argon, a hélium és a szén-dioxid, valamint az ezekből készült gázkeverékek.

Ha Önnek is szüksége lenne modern hegesztőgépekre, látogassa meg a Hegesztéscenter Kft. hegesztő webáruházát a www.hegesztescenter.hu címen, és válasszon a kínálatból! Kérdés, vagy észrevétel esetén hívja a +36-30-373-6412-es, vagy a +36-30-209-4627-es telefonszámot, illetve írjon e-mailt az info@hegesztescenter.hu címre!