Szíjhajtást már évszázadok óta használunk, mindenki találkozott már vele, de sokan nem tudják, miért és hogyan alakult ki, illetve honnan származik. Tekintsük most át ezt a témát!

A szíjhajtás tengelyek közötti energiaátviteli mód, ahol a tengelyekre egy-egy tárcsát erősítenek, és ezekre végtelenített szíjat vetnek, ami rájuk feszül. A nyomatékot és a forgó mozgást a szíj súrlódás segítségével viszi át. A szíjhajtásoknál mindig fellép kismértékű csúszás, mely a nyomatékkal nő, ezért pontos kinematikai kapcsolatra nem alkalmasak. Előnyük, hogy túlterhelés esetén megcsúsznak és ezzel a kapcsolódó gépeket védik. A lapos szíjhajtás az ipari forradalom alatt terjedt el széleskörűen. Az üzemek energiaszükségletét gőzgép látta el, ami egy központi transzmissziós tengelyt hajtott meg. Ez a tengely általában a mennyezeten forgott, innen hajtották meg az egyes gépeket szíjhajtással.

Hosszan uralta a szíjak világát a lapos szíj, de mint mindenhol, itt is elkerülhetetlen volt a fejlődés. Az ékszíj volt a következő lépés, ami trapéz keresztmetszetű, keskenyebbik oldalával a tengely felé szerelve. Előnye, hogy megnöveli a súrlódási erőt a tárcsa és a szíj között körülbelül háromszorosára, hiszen nagyobb felületen érintkezik a tárcsával. Az ékszíjak általában textilerősítésű gumiból készülnek. Jelenleg ez a leggyakrabban használt szíjhajtás, a legtöbb gépkocsiban a generátort ékszíjjal hajtják meg. Az ékszíj speciális változata a bordásszíj, melyen párhuzamos hosszanti bordákat találunk. Szelvénye sokkal alacsonyabb, de szélesebb, mint a hasonló teljesítményű ékszíjé, kisebb a tömege és nagyobb fordulatszámot képes elviselni.

Még egy típust kell megemlítenünk, a fogazott szíjakat. Ezek pontos szinkronhajtást tesznek lehetővé, megtartva az ékszíj számos előnyét. Ilyen szíjat használnak vezérműtengelyek hajtására a régebbi lánchajtás helyett.

Ha ékszíjakra lenne szüksége, forduljon bizalommal a TAGEX Hungária Kft.-hez! Látogasson el weboldalukra a www.tagex.hu címen, és válogasson a kínálatból! Kérdés esetén hívja a +36-74-413-429-es telefonszámot, vagy írjon a tagex@tagex.hu e-mail címre!