Egyre többen szereltetnek a házukra napelemrendszert, hiszen amellett, hogy gazdaságos és rendkívül gyorsan megtérül, a környezet kímélésének is fontos eszköze. A fajtáiról azonban kevesen tudnak bővebb információval szolgálni, ezért jelen cikkünkben igyekszünk tisztázni pár fontos kérdést.

A napelemrendszereknek alapvetően két típusa létezik: a hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű napelemrendszer. Az előbbinek alapvető tulajdonsága, hogy összeköttetésben áll az elektromos hálózattal; ez azért előnyös, mert a hálózat képes kiegyensúlyozni a változékony időjárás hatásait. Az utóbbiról azt érdemes tudni, hogy teljesen önálló áramellátó rendszer, aminek legnagyobb előnye, hogy teljesen független az elektromos hálózattól, azaz egyáltalán nincsenek számlák, emellett ott is kivitelezhető, ahol a hálózathoz csatlakozás nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható. Azonban van hátránya is, mégpedig az ára; a szigetüzemű napelemrendszerek csak lényegesen nagyobb költséggel építhetőek ki, mint a hálózatra kapcsoltak, ráadásul karbantartást is igényelnek, mivel az energia tárolására szolgáló akkumulátorokat 5-6 évente cserélni kell.

A fentiekből könnyen levonható a következtetés, hogy a hálózatra kapcsolt napelemrendszereket érdemesebb választani, mert olcsóbbak, gazdaságosabbak és biztonságosabbak. Egyrészt nincs szükség az energia tárolásához akkumulátorokra, tehát a költségek egy jókora részét el is lehet felejteni, másrészt a megtermelt áramot – ha nem kerül felhasználásra – vissza lehet táplálni az elektromos hálózatba, amiért cserébe csökkenthető a számla végösszege. Ha viszont a napelemrendszer épp nem képes áramot termelni, akkor se marad a háztartás elektromos áram nélkül, hiszen a hálózat a rendelkezésére áll. Ettől függetlenül a szigetüzemű rendszernek is megvannak a maga előnyei, de ha a lehetőség adott, akkor érdemesebb a hálózatra kapcsolt mellett dönteni.

Ha Ön is a környezetkímélő napelemrendszerek telepítése mellett döntött, és kiválasztotta az önnek megfelelő típust, tekintse meg honlapunkat a www.gershojenergia.com címen, majd vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-30-894-6152-es telefonszámon, vagy az info@gershojenergia.com e-mail címen, és kérjen helyszíni felmérést, valamint árajánlatot!